Fasciatherapie

door kinesiste An-Sofie

Fasciatherapie is een therapievorm die vertrekt vanuit het in beweging brengen van fascia.

Fascia vormt een vlies of bindweefsel tussen of rond spieren, spiergroepen, botten, gewrichten en lichaamsholtes. Het verbindt allerlei onderdelen van ons lichaam met elkaar en zorgt er mee voor dat verschillende beenderen, organen en spieren soepel samen bewegen.

Jarenlang lag de nadruk binnen de medische wereld enkel op het functionele, het ondersteunde. Die tijd is voorbij, vandaag stellen wetenschappers dat fascia een essentiële rol speelt in de werking van ons lichaam. Het is belangrijk voor al onze vitale functies: bewegen, ademhalen, bloedcirculatie en vertering. Het speelt zelfs een rol in onze emoties en ons bewustzijn.

Net zoals bij klassieke kinesitherapie gaat het om lichaamswerk: het doel is om de patiënt beter te laten functioneren via beweging. Ook de fasciatherapeut gebruikt hiervoor zijn handen (manuele therapie) in combinatie met oefentherapie. Een fasciatherapeut maakt je bindweefsel (opnieuw) soepel en zet het in beweging. Hij prikkelt de verschillende receptoren in je bindweefsel en laat ze reageren. Als patiënt kan je je bewust worden van de effecten die ontstaan en je wordt betrokken bij de behandeling! Je wordt je bewust van je lichaam. Je leert waarnemen, onder woorden brengen en betekenis geven aan wat er zich in je lichaam afspeelt. Je beleving is een integraal deel van fasciatherapie.

Fasciatherapeuten werken niet alleen op het symptoom, maar op het zelfregulerende vermogen van je lichaam. Fasciatherapie kan zowel preventief als genezend toegepast worden. De therapie zelf is veelomvattend: een zachte manuele therapie, bewegingstherapie, meditatie en een gesprek kunnen allemaal deel uitmaken van de inhoud van een behandeling.

bron: Boek “Ontdek je fascia”-Philippe Rosier

 

Sinds september ben ik, An-Sofie, gestart met de opleiding fasciatherapie bij het Fasciacollege in Drongen.

Voor mij sluit fasciatherapie perfect aan bij mijn missie om mensen bewuster te laten bewegen, voelen en zijn om zo het lichaam opnieuw tot rust en recuperatie te brengen door, zoals hierboven beschreven,  het zelfherstellende vermogen van het lichaam aan te spreken.

Deze therapie kan losstaand geboekt worden met of zonder medisch voorschrift, maar past ook mooi binnen het kader van de totaalaanpak die ik geef bij mensen met (chronische) stress gerelateerde klachten en hyperventilatie. Zelfs de manuele lymfedrainages en pilateslessen door mezelf gegeven krijgen sinds heden een touch van fasciatherapie.

Het tarief bedraagt hetzelfde tarief als de overige courante therapieën, vanaf 2024 €37.50/30′. Best wordt wel een sessie van 60′ voorzien voor faciatherapie.

Je kan je hier aanmelden.