Manuele lymfedrainage

door kinesiste An-Sofie

“De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfbanen af te voeren.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de methode VODDER. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

lymfedrainage

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.”

Ikzelf, An-Sofie, ben voor het eerst in aanraking gekomen met lymfedrainage ad modum Vodder in de praktijk in Kruibeke waar ik vroeger werkte. Het was de voornaamste specialisatie van die praktijk. In 2007 ben ik dan zelf ook gestart met de cursus. Het is een zeer aangename therapie, zowel voor de therapeut om te geven als voor de patiënt om te ondergaan.

Doordat deze therapie ook werkt op het stressniveau kan het naast oedeembehandeling ook gebruikt worden bij klachten zoals migraine, spanningshoofdpijn, slaapproblemen,…